Succesvol onderhandelen over je salaris: 6 tips

Succesvol onderhandelen over je salaris: 6 tips

9 mei 2020

Ben je aan het solliciteren als uitzendkracht, zzp’ers of flexwerker, dan moet je gaan onderhandelen over je salaris. Het is dan goed meteen vanaf het begin een goed salaris te bedingen. Beloftes als “je kunt straks meer gaan verdienen” of “we kijken over paar maandjes verder” worden niet altijd nagekomen.
Je hoeft niet bang te zijn voor een salarisonderhandeling. Het sollicitatiegesprek is vaak de kans om je salarisniveau eens goed aan te scherpen. We zetten wat tips voor je op een rijtje.

1. Het juiste moment

Zorg dat je aan het begin van de sollicitatieprocedure weet waar je aan toe bent wat het salaris betreft. Staat er geen indicatie in de vacaturetekst, bel dan van tevoren even om hiernaar te informeren. Kun je niet bellen, vraag er dan in ieder geval naar in het 1e gesprek. Geef ook aan waar jouw grens ligt. Geef de werkgever een idee van wat je wilt verdienen. Ga nooit direct op het door jou gewenste bedrag zitten, maar blijf er in deze fase net iets boven. Dat geeft onderhandelingsruimte.

2. Weet wat redelijk is in je vakgebied

Onderzoek wat er zoal wordt verdiend in het type functie waarop jij solliciteert. Is er een CAO, dan staat er vaak een salarisschaal bij. Bekijk tussen welke bedragen de schaalbedragen lopen, daarbinnen moet je salaris vallen. Heb je veel ervaring/opleiding dan zit je hoog in de schaal en andersom.
Is er geen CAO bekend, kijk dan eens op internet bij soortgelijke vacatures en zie wat daar zoal verdiend wordt. Dat geeft je ook een goede onderhandelingspositie.

3. Ontdek in een vroeg stadium of de baan bij je past

Bedenk voordat je solliciteert of tijdens de eerste sollicitatieronde goed of de baan bij je past. Is het niveau van de functie hoog genoeg voor jouw opleiding en ervaring? Moet je veel extra overuren werken, die vaak niet betaald worden door de werkgever? Hoe is de afstand woon-werkverkeer en de kosten die daarbij komen kijken?
Dit alles kan ertoe leiden dat je vindt dat je te weinig betaald krijgt voor deze baan. Bedenk dat alles van tevoren en weeg het mee. Steek geen energie in een baan die toch niks kan worden.

4. Lieg niet over je huidige salaris

Soms maken sollicitanten de fout te beweren dat het salaris dat ze op het moment elders verdienen veel hoger ligt dan het in werkelijk is. Zo probeert men een hoger salaris te bedingen in de nieuwe baan. De waarheid komt echter altijd boven tafel als je nieuwe werkgever om een loonstrookje vraagt als bewijs.

5. Er is meer te ‘verdienen’ dan alleen salaris

Je onderhandelt niet alleen over je salaris, maar ook over de zogenoemde secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit biedt vaak ook veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen werken op flexibele werktijden, studiefaciliteiten, vergoeding van OV-kosten woon-werkverkeer, een leaseauto, een goede pensioenregeling, een mobiele telefoon van het bedrijf of een dertiende maand salaris.

6. Denk goed na over het salarisvoorstel

Heb je een salarisvoorstel gekregen? Zit het voorstel van de werkgever toch net iets onder het bedrag dat jij in gedachte had en ook al had aangegeven? Ga dan de onderhandeling in, je had immers al wat ruimte ingebouwd. Reageer niet te bot, te teleurgesteld of te agressief tijdens de onderhandeling. Vraag bedenktijd als nodig. Probeer tot een goed compromis te komen. Het gaat immers wel om het krijgen van die leuke baan.

Werken voor een backoffice uitzendbureau biedt voordelen

Uitzendkrachten en flexwerkers die werken voor onze backofficeondersteuning Payoffice helpen wij in hun salarisonderhandelingen bij de werkgever die hen inleent. Wij zijn op de hoogte van de salarissen die in de markt verdiend worden. Zo komt je altijd goed voor de dag in je sollicitatiegesprek.

Het werken voor een backoffice uitzendbureau als Payoffice biedt sowieso veel voordelen. Zo kun je bij ons je urenbriefjes digitaal invullen en wij zorgen ervoor dat je op tijd betaald wordt. Je uren-, loon- en salarisadministratie is altijd online inzichtelijk. Wij stellen het contract op met de werkgever en adviseren je over de meest recente wet- en regelgeving. Zo loop je nooit het risico dat iets niet goed geregeld is. Bovendien kun je in ons digitale platform 24/7 terecht met allerlei vragen.

Meer weten over het werken via een backoffice uitzendbureau? Of wilt u als ondernemer of bemiddelaar uw flexwerkers en uitzendkrachten onderbrengen in onze backoffice ondersteuning? Neem contact met ons op.

Payoffice Backofficeondersteuning
Tel. 040 – 30 38 500
E-mail: info@payoffice.nl