Welke invloed heeft corona op het aantal Nederlandse vacatures

Welke invloed heeft corona op het aantal Nederlandse vacatures

16 april 2020

Het Coronavirus betekent niet alleen een enorme druk op onze gezondheid en onze gezondheidszorg. Het houdt ook bedrijven in de ban en de mensen veelal binnen. Daarnaast heeft het ook grip op de Nederlandse arbeidsmarkt. Welk effect dit heeft op de openstaande vacatures, en daarmee werkgelegenheid, zie je hieronder.

De impact van Corona op aantal nieuwe vacatures

In een tijd zonder Corona heeft Nederland doorgaans in deze maanden zo’n 500.000 nieuwe vacaturemeldingen per week. Wat half februari begon met een daling van 10-15% is nu begin april al opgelopen tot zo’n 25%. Dit aantal vacaturemeldingen is vergelijkbaar met het aantal dat we doorgaans in de kerst en oud & nieuw week zien.
Bovendien worden vanaf midden maart ook steeds meer al bestaande vacatures (deze stonden al online voor de crisis) offline gehaald.

De zwaarst getroffen beroepsgroepen

Een aantal beroepsgroepen wordt het zwaarst getroffen, zoals in de horeca en de persoonlijke dienstverlening. Iets minder zwaar maar ook nog aanzienlijk treft het de recreatie-, sport- en toerismebranche. De kunst-, cultuur- en mediabranche. En de administratieve sector en klantenservices.

Aantallen in cijfers

koks: een daling van 65%
receptionisten: een daling van 64%
medewerkers in de bediening: een daling van 64%
medewerkers kinderopvang: een daling van 57%
secretaresses: een daling van 55%

Daarnaast zijn er fors minder vacatures voor beroepsgroepen zoals kappers en chauffeurs van personenvervoer.

Waar is veel vraag naar?

Waar momenteel veel vraag naar is zijn de zogenoemde vitale beroepsgroepen. Dit zijn vooral specialistisch verpleegkundigen, verzorgenden, artsen en financieel analisten. Maar ook supermarktmedewerkers en magazijnwerkers kunnen volop aan de slag. Beladers, bezorgers en chauffeurs blijven goed aan het werk. Maar ook medewerkers van online bedrijven, zoals webshops, kunnen de toestroom van werk vaak nauwelijks aan. Productiemedewerkers in de farmaceutische industrie maken overuren.

Werken met backoffice uitzendburau Payoffice B.V.

Bij Payoffice backofficeondersteuning weten wij goed waar de arbeidsmarkt momenteel om verlegen zit. Ook bevorderen wij de uitwisseling van uitzendkrachten tussen de verschillende beroepsgroepen. Waar werk aan de ene kant opdroogt, is het bij de ander dweilen met de kraan open. Wij houden graag jouw uitzendkrachten aan het werk. In deze tijd van crisis behoeft deze flexibele schil ook nog eens van jou een aanzienlijke administratieve inspanning. Die nemen we graag van je over in onze backofficeondersteuning. Zo heb jij tijd voor jouw eigen kerntaken.
Wil je meer weten over de backoffice ondersteuning zoals Backoffice uitbesteden die biedt? Kijk eens rond op onze website of neem contact met ons op. Dat kan per telefoon 040 – 30 38 500 tijdens kantooruren of je kunt ons een e-mail info@payoffice.nl sturen.