Uitzendkrachten: de een zit zonder werk, de ander maakt overuren

Uitzendkrachten: de een zit zonder werk, de ander maakt overuren

In deze tijd van Coronacrisis zitten veel mensen zonder werk. Dat geldt ook voor een grote groep uitzendkrachten. Er zijn echter ook uitzendkrachten die juist nu die plekken opvullen waar schaarste is ontstaan op de arbeidsmarkt. In de zorg en in de supermarkten werken veel extra uitzendkrachten zich een slag in de rondte.
In andere disciplines zijn uitzendkrachten juist zijn per direct de laan uit gestuurd. Zij zitten zonder werk.

Noodmaatregelen flexcontracten

Het kabinet doet een oproep aan (uitzend)werkgevers om mensen met flexcontracten en uitzendkrachten in dienst te houden. Minister Koolmees wijst erop dat de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) ook voor uitzendkrachten geldt én voor mensen met een oproep-, 0-uren- of flexcontract, zelfs als het uitzendbeding is ingeroepen.

Ook de FNV vraagt opdrachtgevers om uitzendkrachten toch zoveel mogelijk in dienst te houden. “Het noodfonds van het kabinet is uitdrukkelijk ook bedoeld voor mensen met een onzeker contract, zoals flexwerkers. Wij vragen van werkgevers en opdrachtgevers die op dit moment minder of geen werk hebben, om ook voor hen een beroep te doen op het noodfonds”, aldus FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha.
Het FNV vindt het nu heel belangrijk dat mensen zekerheid van werk en inkomen houden. Zeker voor de toch al kwetsbare groep flexwerkers is dit nu eens te meer van belang. Blijkbaar willen veel uitzendbureaus en werkgevers hun 10% eigen bijdrage niet betalen voor hun uitzendkrachten. “De loonkosten worden nu zo goed als volledig gecompenseerd door de overheid. Het is ontzettend belangrijk dat mensen zekerheid van werk en inkomen houden. Die zekerheid moet desnoods worden afgedwongen door het kabinet’’, stelt Boufangacha.

Het Financieele Dagblad (FD) maakte gisteren bekend dat het erop lijkt dat er (nog) geen sprake is van massaontslag van personeel met flexibele contracten. “Een op de tien werkgevers geeft aan afscheid te nemen van flexibel personeel, dat lijkt mee te vallen ten opzichte van de omzetdaling die zij melden”, zegt Raymond Puts in het FD. Hij is de nieuwe voorman van de grootste werkgeversvereniging AWVN in Nederland. Volgens Puts lijkt dit te komen door het royale vangnet dat de overheid biedt. Daarnaast vinden veel werkgevers het belangrijk hun personeel vast te houden in een toch van nature al krappe arbeidsmarkt.

Inzet van uitzendkrachten bij schaarste

Een aantal uitzendbureaus zetten alles op alles om hun uitzendkrachten aan het werk te houden. Waar werk in de ene branche verdampt, ontstaan kansen in een andere branche waar een tekort aan arbeidskrachten is. Zo zijn uitzendkrachten inzetbaar in een andere branche of in een andere functie dan waar zij normaal in werken. Ook rekruteren bureaus nieuwe uitzendkrachten onder bijvoorbeeld scholieren en studenten. Geneeskunde en verpleegkunde studenten worden ingezet in zorgberoepen en scholieren bijvoorbeeld in supermarkten. Ook kunnen de wat oudere scholieren ingezet worden bij ondersteuning van thuislerende basisschoolleerlingen en/of als oppas. Al deze flexwerkers kunnen tijdelijk ondergebracht worden in een backoffice constructie.

Payoffice ondersteunt je graag in jouw backoffice

Backoffice uitzendbureau Payoffice is voorstander van een dergelijke inventieve inzet van uitzendkrachten in disciplines waar schaarste heerste. Al eerder berichtten wij dat de NBBU een tijdelijke LinkedIn-pagina heeft aangemaakt. Hier ontmoeten vraag en aanbod in de uitzendbranche elkaar.

Payoffice heeft door haar geheel geautomatiseerde backoffice platform goed inzicht in waar uitzendwerk momenteel hard nodig is. Wij zijn een backoffice uitzendbureau, dat u als ondernemer goed kan ondersteunen in deze crisistijd. Heeft u extra medewerkers in dienst moeten nemen tijdens deze crisis, overweeg dan deze flexibele personele schil onder te brengen bij een backoffice ondersteuner als Payoffice. Wij kunnen u veel werk uit handen nemen in deze tijd, waarin u hoofd al om loopt van alle extra werkzaamheden en drukte.

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen van onze zeer betaalbare backoffice ondersteuning. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Telefoon: 040 – 30 38 500
E-mail : info@payoffice.nl